Politika zasebnosti

Politika zasebnosti

Varnost

Uporabljamo ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. Podatki o karticah in dostopih do plačilnih sistemov se ne shranjujejo na strežniku spletne trgovine, so ustrezno kodirani, zato jih tretje osebe ne morejo prebrati.

Varovanje osebnih podatkov

LUNIX D.O.O. d.o.o (v nadaljnjem besedilu: ponudnik) je spletna trgovina, ki omogoča nakup različnih izdelkov široke potrošnje in drugih izdelkov na daljavo in je zavezano zaščiti vaših osebnih podatkov in spoštovanju vaše zasebnosti.

Ta politika zasebnosti določa vrsto osebnih podatkov, ki jih ponudnik zbira, ter določa namen in pravice v povezavi s temi podatki, ter velja za vse osebe, ki se štejejo za uporabnike spletnega mesta.

V tem Pravilniku o zasebnosti imajo izrazi »uporabnik«, »spletno mesto« in »ponudnik« enak pomen kot v Splošnih pogojih. Osebni podatki in kontaktne informacije uporabnika spletnega mesta ne bodo razkrite tretjim osebam, razen če to zahteva zakon ali če uporabnik sam izda soglasje. Ponudnik uporabnikom ne pošilja neželene pošte ali neželenih obvestil, z izjemo pomembnih transakcijskih e-poštnih sporočil ali sporočil, za katera je uporabnik izrazil privolitev.

Pravica do preklica privolitve:

Uporabniki lahko vselej preprosto in hitro prenehajo prejemati tako, da pošljejo zahtevo za preklic prejemanja obvestil na naslednji e-poštni naslov: info@LUNIX.SI.

Ponudnik spoštuje zasebnost vseh uporabnikov in bo sprejel vse razumne previdnostne ukrepe, s katerimi bo zagotovil, da bodo vsi osebni podatki, ki ste jih predložili preko spletnega mesta, ostali zaupni. Vse dejavnosti ponudnika so v skladu z veljavno evropsko zakonodajo in zakonodajo Republike Slovenije. Ta Pravilnik o zasebnosti ureja razpolaganje z informacijami, ki jih zbira ponudnik o uporabnikih, ki obiščejo njegovo spletno mesto. Ponudnik obdeluje osebne podatke kot kontrolor podatkov.
Za potrebe poslovanja spletna trgovina LUNIX D.O.O. zbira naslednje uporabnikove podatke: ime in priimek, naslov in kraj bivanja, naslov elektronske pošte (uporabniško ime), kontaktno telefonsko številko, geslo v šifrirani obliki, ter ostale podatke, ki jih uporabniki vnesete v obrazce na spletnem mestu LUNIX.SI.

Za točnost podatkov, ki jih vnesete uporabniki, ne odgovarjamo. Za potrebe zagotavljanja varnosti, se zbirajo tudi IP naslovi, iz katerih uporabniki dostopajo do spletnega mesta. Vsakemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen piškotek za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice. Na vaš računalnik lahko ponudnik med drugimi shrani tudi druge piškotke, kot so: identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki (za prepoznavanje uporabnika ob naslednjem obisku), ocene artiklov (da veste, katere artikle ste že ocenili) ter piškotki sistema Google Analytics (analiza obiskov spletnega mesta).

Vsi omenjeni podatki, razen piškotkov, se na strežniku LUNIX.SI shranjujejo trajno. Sejni piškotki se v pomnilnik strežnika shranjujejo le za čas trajanja obiska in se izbrišejo po eni uri neaktivnosti, trajni piškotki pa so shranjeni na računalniku obiskovalca.

Upravitelj osebnih podatkov v LUNIX d.o.o. lahko podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz. Ponudnik podatkov o uporabnikih v nobenem primeru ne bo predal nepooblaščenim osebam. Dostavni službi (npr. GLS) bo ponudnik zaupal le uporabnikove podatke za dostavo. Z uporabnikom bo ponudnik stopil v stik preko sredstev komunikacije na daljavo le, če uporabnik temu izrecno ne nasprotuje.

Ponudnik se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z ZVOP-1. Spletno mesto za nedoločen čas oz. do prejema preklica s strani posameznega uporabnika hrani naslednje podatke registriranih uporabnikov spletne trgovine: ime in priimek, e-poštni naslov, kontaktni telefon, primarni naslov in naslove za dostavo, državo prebivališča, čas in datum registracije in arhiv komunikacije.

Navedene osebne podatke ponudnik uporablja izključno za potrebe izpolnitve naročila (pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov) in ostalo potrebno komunikacijo z registriranimi uporabniki spletne trgovine. Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani nepooblaščenim osebam. Vsi zaupni podatki, ki se prenašajo preko spleta (osebni podatki, podatki o nakupih in številke plačilnih kartic), so ustrezno kodirani, zato jih tretje osebe ne morejo prebrati.

Za neregistrirane uporabnike – goste pa za čas do izpolnitve naročila ponudnik hrani naslednje podatke: ime in priimek, e-poštni naslov, kontaktni telefon, primarni naslov in naslove za dostavo, državo prebivališča, čas in datum registracije in arhiv komunikacije.
Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega e-poštnega naslova, uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

IZJEMNO RAZKRITJE OSEBNIH PODATKOV

Podatki, ki jih ponudnik zbira in obdeluje, bodo razkriti le, če je taka obveznost določena v zakonu, ali v dobri veri, da je tako ukrepanje potrebno za postopke pred sodišči ali drugimi državnimi organi ter za zaščito in uresničevanje zakonitih interesov ponudnika.

UKINITEV REGISTRACIJE

Če želite ukiniti vašo registracijo to sporočite na elektronski naslov info@LUNIX.SI. Za preverjanje pristnosti podatkov vas bomo kontaktirali in vam dokončno potrdili ukinitev vaše registracije. Zahtevek za ukinitev registracije mora biti poslan z elektronskega naslova, s katerim je bil uporabniški račun odprt. V roku 14 dni od prejema vaše zahteve za ukinitev registracije bomo zbrisali vaše osebne podatke in vas o tem tudi obvestili.

KATERE OSEBNE PODATKE DRŽIMO IN KAKO JIH LAHKO SPREMENITE

Poročilo o vaših osebnih podatkih lahko pridobite na povezavi GDPR poročilo. Sledite korakom za pridobitev poročila in navodilom za popravek ali popolno odstranitev vaših podatkov. Kako lahko urejate vaše osebne podatke ali jih nadzirate posamezno, je odvisno od načina oddaje podatkov pri naročilu z ustvarjanjem uporabniškega računa ali naročilu kot gost.

Vedno lahko izberete, ali želite prejemati promocijska obvestila, telefonske klice ali klasično pošto od ponudnika.

ODVEZA ODGOVORNOSTI

Vsebino, objavljeno na straneh spletne trgovine LUNIX D.O.O. je dovoljeno uporabljati in reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer pa je potrebno ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah. Ponudnik zagotavlja kar najbolj ažurno in natančno vsebino svojih spletnih strani, vendar ne prevzema nobenih garancij o njeni ažurnosti in/ali natančnosti. Vsi uporabniki objavljeno vsebino uporabljate na lastno odgovornost.

Ponudnik ali katerakoli izmed drugih pravnih ali fizičnih oseb, ki so sodelovale pri nastanku in izdelavi spletne trgovine LUNIX D.O.O. ne odgovarjajo za morebitno škodo, ki bi izhajala iz dostopa do uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na spletnih straneh spletne trgovine LUNIX D.O.O. ali za kakršnekoli tehnične napake.

Prizadevamo si priskrbeti ustrezne slike za vse izdelke v spletni trgovini LUNIX D.O.O.. V primeru morebitnih razlik med barvnimi odkloni in dejanskimi izdelki, to ne vpliva na lastnost izdelka. Dopuščamo možnosti za nepravilnosti podatkov, slikovnega, tekstovnega, zvočnega in video materiala v spletni trgovini LUNIX D.O.O.. Za podrobnejše opise in informacije se lahko obrnete na nas ali direktno na proizvajalca izdelka. V primeru napak vam bomo omogočili odstop od pogodbe na naše stroške.

LUNIX D.O.O. si pridržuje pravico do sprememb pogojev poslovanja preko spletne trgovine LUNIX D.O.O. kadarkoli, kakorkoli in brez predhodnega opozorila.

ZBIRANJE IN OBDELAVA OSEBNIH PODATKOV

Vsi uporabniki lahko obiščete spletno mesto in določene podrazdelke, brez da bi ponudniku razkrili kakršnekoli osebne podatke. Vendar pa se včasih lahko zgodi, da če uporabnik ne zagotovi minimalnih potrebnih podatkov, ki so zahtevani v ustreznih razdelkih za vnos podatkov ter ustreznih drugih delih spletnega mesta, v tem primeru ponudnik ne more zagotoviti uporabniku določenih produktov ali določenih storitev, vključno s poprodajnimi storitvami.

Če uporabnik opravi nakup preko spletnega mesta ponudnika, uporabnik s tem sklene pogodbeno razmerje s ponudnikom in se od njega zahteva, da razkrije potrebne osebne podatke. Z namenom izpolnitve zahtev povpraševanja uporabnika ali za posebne namene naročanja ali druge namene, ki so navedeni spodaj v razdelku »Namen za obdelavo podatkov«, lahko ponudnik zbira naslednje podatke o uporabnikih: ime, priimek, elektronsko pošto, naslov, državo in telefonsko številko uporabnika ali v primeru podjetja: ime podjetja, podrobnosti kontaktne osebe, elektronsko pošto, naslov, državo in telefonsko številko podjetja.

Od uporabnika se lahko zahteva, da razkrije osebne podatke pri oddaji naročila, zahtevi storitve, registraciji kupljenega produkta, in podobno. V takih primerih se uporabnik samodejno strinja z obdelavo razkritih osebnih podatkov, ki se uporabijo za namene, navedene v razdelku »Namen za obdelavo podatkov« ter v skladu z drugimi deli tega Pravilnika o zasebnosti.

Na podlagi prostovoljnega naročanja proizvodov pri ponudniku in/ali z registracijo kupljenega produkta, se uporabnik strinja z obdelavo njegovih osebnih podatkov s strani ponudnika v njegovem informacijskem sistemu, tako ročno kot avtomatično in v obsegu ter za namene, navedene v nadaljevanju . Če se uporabnik s tem ne strinjate, imate pravico, da ne uporabljate določenih delov spletnega mesta ponudnika in da ponudniku ne zagotovite svojih osebnih podatkov. Ponudnik ima pravico obdelati razkrite osebne podatke za obdobje, ki je potrebno za izpolnitev določenega namena obdelave podatkov ali dokler ne prejme zahtevka za popolno odstranitev podatkov iz sistema, ter da deluje v skladu z zavezujočim arhiviranjem pod veljavnimi zakoni.

PODLAGE IN NAMEN ZA OBDELAVO OSEBNIH PODATKOV

a) Obdelava na podlagi pogodbe oz. v zvezi s pogodbo ponudnik lahko obdeluje osebne podatke, če je obdelava potrebna za izvajanje pogodbe, katere pogodbena stranka je posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ali za izvajanje ukrepov na zahtevo takega posameznika pred sklenitvijo pogodbe. V primerih, ko so osebni podatki potrebni za izpolnitev pogodbene obveznosti in jih posameznik ne posreduje pravočasno oz. v celoti, navedeno lahko povzroči nezmožnost izpolnitve pogodbene obveznosti.

b) Obdelava v zvezi z izpolnitvijo zakonske obveznosti ponudnik lahko obdeluje osebne podatke, če je obdelava potrebna za izpolnitev zakonske obveznosti, ki velja za upravljavca. V primerih, ko so osebni podatki potrebni za izpolnitev zakonske obveznosti in jih posameznik ne posreduje pravočasno oz. v celoti, navedeno lahko povzroči nezmožnost izpolnitve zakonske obveznosti.

c) Obdelava v zvezi z zaščito življenjskih interesov posameznika ponudnik lahko obdeluje osebne podatke, če je obdelava potrebna za zaščito življenjskih interesov posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, ali druge fizične osebe. V primerih, ko so osebni podatki potrebni za izpolnitev navedenega in niso pravočasno oz. v celoti posredovani, navedeno lahko povzroči nezmožnost zaščite življenjskih interesov posameznika.

d) Obdelava v zvezi zakonitim interesom ponudnik lahko obdeluje osebne podatke, če je obdelava potrebna zaradi zakonitih interesov (preučitev pravočasnosti izvedbe posamezne transakcije, pravilnosti oz. natančnosti izvedenih ravnanj v okviru posamezne transakcije, za izboljšanje kvalitete storitev oz. produktov in preučitev zadovoljstva strank, optimizacije in racionalizacije delovnega procesa, preprečitve neustreznih ravnanj pri izvedbi posamezne transakcije, odkrivanje zlorab), za katere si prizadeva upravljavec ali tretja oseba, razen kadar nad takimi interesi prevladajo interesi ali temeljne pravice in svoboščine posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, ki zahtevajo varstvo osebnih podatkov, zlasti kadar je posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, otrok. V primerih, ko so osebni podatki potrebni za izpolnitev navedenega in niso pravočasno oz. v celoti posredovani, navedeno lahko povzroči nezmožnost doseganja zakonitega interesa.

e) Obdelava v zvezi s soglasjem oz. privolitvijo
Ponudnik lahko obdeluje osebne podatke, če je posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, privolil v obdelavo njegovih osebnih podatkov v enega ali več določenih namenov. V primerih, ko so osebni podatki potrebni za izpolnitev navedenega in niso pravočasno oz. v celoti posredovani, navedeno lahko povzroči nezmožnost opravljanja storitev oz. izvrševanja ravnanj v zvezi s katerimi je bila privolitev podana.

Ponudnik obdeluje osebne podatke za naslednje namene :

  • izvajanje potrebnih dejanj, povezanih s transakcijami prodaje ali nakupa, ali izvajanje katerega koli drugega pogodbenega razmerja med ponudnikom in uporabnikom, vključno s preverjanjem plačila in odpremo naročila uporabnika;
  • registracijo izdelka, s katero uporabniku zagotovi potrebne dostopne informacije v zvezi z verodostojnostjo produkta, ki ga je kupil, ter na drugi strani za pridobitev nekaj informacij v zvezi z izdelkom, ki so za ponudnika pomembne v okviru njegovih dejavnosti za zaščito blagovne znamke (na primer pridobivanje informacije od uporabnikov o distributerjih, trgovcih na drobno in/ali trgovcih, ki distribuirajo, prodajajo ali ponujajo ponarejene izdelke kot avtentične ponudnikove izdelke;
  • registracijo uporabnika in podelitev uporabniških pravic ter dostopa do določenih delov spletnega mesta, za pošiljanje navodil in obvestil ponudnika uporabniku ter za izpolnjevanje obveznosti ponudnika glede registracije uporabnikov, registracije izdelkov in drugih vrst uporabe spletne strani;
  • vodenje evidenc registriranih uporabnikov spletnega mesta ter evidenc izdelkov drugih verodostojnih ponudnikov in izdelkov registriranih ponudnikov;
  • statistične, marketinške in druge analize in raziskave v zvezi z (registriranimi) uporabniki in (registriranimi) izdelki ponudnika;
  • pošiljanje in posredovanje podatkov in informacij, zbranih v skladu s tem Pravilnikom o zasebnosti, podjetjem, združenjem ali drugim tretjim osebam, ki so povezani ali so v zvezi s ponudnikom (v nadaljnjem besedilu: povezana podjetja), ki uporabljajo zbrane podatke in informacije v skladu s cilji, določenimi v tej določbi;
  • pošiljanje oglaševalskih ali ne-oglaševalskih direktnih sporočil, e-poštnih sporočil in drugih sporočil (kot so poštna ali sporočila na mobilnih telefonih) ter obvestil o spletnem mestu, ponudnikovih ter drugih produktih (obstoječih in novih) in storitvah, posebnih ponudbah, promocijah in novih izdelkih, o dnevnih, tedenskih in mesečnih akcijah;
  • pošiljanje oglaševalskih ali ne-oglaševalskih direktnih sporočil, e-poštnih sporočil in drugih sporočil (kot so poštna ali sporočila na mobilnih telefonih) in obvestil, ki vsebujejo e-časopis, e-knjige, novice, članke, kataloge in druge promocijske materiale;
  • pošiljanje oglaševalske ali ne-oglaševalske direktne pošte, e-pošte in drugih sporočil ter obvestil za in od povezanih podjetij ter predelovalcev
  • nudenje storitev za pomoč uporabnikom (zahtevana mnenja uporabnikov o izdelkih in storitvah, izvajanje raziskav o produktih, za olajšanje in obdelavo uporabnikovega iskanja in zahtev po informacijah o ponudniku in njegovih produktih ter storitvah ter za obveščanje uporabnikov o žrebanjih, natečajih in promocijskih aktivnostih).

Nameni, za katere ponudnik zbira osebne podatke: obveščanje o stanju naročila, obveščanje o stanju morebitne reklamacije, odgovor na vaše vprašanje, ki ste ga zastavili, obveščanje o ugodnostih in popustih ter posebnih ugodnostih, o novih produktih, o morebitnih dogodkih, obveščanje o poteku morebitne prodajne akcije.

UPORABA IN RAZKRITJE OSEBNIH PODATKOV TRETJIM OSEBAM

Ponudnik uporablja razkrite osebne podatke za zgoraj opisane namene. Ponudnikovi zaposleni so dolžni spoštovati zaupnost informacij, ki jih ponudniku zaupajo uporabniki.

Potrjujete, da so osebni podatki, ki ste jih razkrili ponudniku, vaši osebni podatki in se strinjate, da ponudnik lahko zagotovi, da na voljo ali pošlje vaše osebne podatke svojim povezanim podjetjem za namene, navedene v razdelku »Namen za obdelavo podatkov« (vključno z zagotavljanjem in trženjem izdelkov in storitev teh podjetij).

Strinjate se, da se lahko osebni podatki razkrijejo tudi tretjim osebam v primerih, kadar ponudnik ali povezana podjetja upravičeno menijo, da je to potrebno z namenom preprečitve goljufije, da se izpolnijo zavezujoče obveznosti, uveljavijo ali branijo zakonite pravice ponudnika ali katerega koli s ponudnikom povezanega podjetja, ali pa v povezavi z dejavnostmi podjetja kot so združitev, prevzem, prodaja ali nakup poslovnih sredstev in drugimi.

RAZKRITJE OSEBNIH PODATKOV PREDELOVALCEM

Strinjate se, da se lahko osebni podatki razkrijejo drugim osebam in subjektom (strankam), da se omogoči izvajanje pogodb, v katerih je uporabnik sam stranka, ter da se zagotovi, da uporabniki v celoti lahko izkoristijo vse ustrezne posebne ponudbe, promocije in druge storitve ponudnika. Ponudnik uporablja storitve drugih oseb za opravljanje funkcij v njegovem imenu, kot so izpolnjevanje naročil, dostava paketov, pošiljanje poštnih in e-poštnih sporočil, pošiljanje besedilnih sporočil (SMS), zagotavljanje pomoči pri trženju, obdelavo plačil s kreditno kartico, zagotavljanje storitev preverjanja goljufij in zagotavljanje drugih storitev. Te osebe bodo imele dostop do osebnih podatkov, potrebnih za izvajanje teh funkcij, vendar ne smejo uporabljati osebnih podatkov za druge namene ali za svoje poslovne namene. Ponudnik zahteva, da te tretje osebe strogo upoštevajo svoja navodila in obdelajo podatke v skladu z veljavno zakonodajo.

OBISK IN UPORABA SPLETNE STRANI

Ob vsakem obisku uporabnikov na se na spletnem strežniku ponudnika samodejno shranjuje dnevniška datoteka (npr. IP-številka – številka, ki identificira posamezni računalnik oziroma drugo napravo, povezano s spletom; različica brskalnika, čas obiska in podobno). Te podatke ponudnik obdeluje za potrebe vodenja svoje statistike obiskov spletnih strani, in sicer se ti osebni podatki obdelujejo posebej in jih ne povezuje z drugimi podatki.

Na spletnih straneh ponudnika lahko uporabniki izpolnite tudi več vprašalnikov, ki so namenjeni samotestiranju in informativni oceni stanja. Vsi vprašalniki so zasnovani tako, da od vas kot uporabnika zahtevajo posredovanje zgolj določenih anonimnih podatkov, na osnovi katerih vas ni mogoče identificirati. Pri izpolnjevanju teh vprašalnikov spletna stran ne beleži vaših spletnih identifikatorjev in drugih podatkov, na osnovi katerih bi vas bilo mogoče identificirati. Anonimizirani podatki, ki nam jih posredujete z izpolnitvijo spletnih vprašalnikov, lahko ponudnik uporabi v znanstvenoraziskovalne ali izobraževalne namene.

Če na spletni strani obstajajo povezave na druge spletne strani, ki niso v nikakršni povezavi z nami, ne prevzemamo nobene odgovornosti za zaščito podatkov na teh spletnih straneh.

PRIJAVA NA ELEKTRONSKE NOVICE IN OBVESTILA

S prijavo na elektronske novice in obvestila na spletni strani ponudnika ali z izpolnitvijo papirnatih obrazcev se lahko vi kot uporabnik naročite na prejemanje novic ter informacij ter na obvestila in sicer tako, da nam posredujete ime in priimek ter e naslov. V primeru prijave vas ponudnik lahko prek tega e naslova uporabnike obvešča o novostih iz svoje ponudbe storitev, uporabnikom posreduje informacije ter članke ali pa uporabnike obvešča o aktualnostih.

Navedeni osebni podatki od vas kot uporabnika se obdelujejo izključno na osnovi privolitve uporabnika, ki jo lahko kadar koli prekliče.

OBDELAVA OSEBNIH PODATKOV

Podatki, ki jih ponudnik zbira so nujni za kasnejšo izvršitev naročila.

Podatki, ki jih ponudnik zbira od uporabnikov so sledeči: Ime in priimek, E pošta, Naslov, Telefon, Naslov podjetja, Davčna številka podjetja

V kolikor kot uporabnik želite, da vaše podatke hranimo in jih nadalje obdelujemo se za namene izvedbe naročila se prijavite kot gost.

UPORABNIKI OSEBNIH PODATKOV

Vsi osebni podatki bodo uporabljeni v skladu z namenom, za katerega so bili zbrani in jih brez privolitve posameznikov ponudnik ne bo posredoval tretjim osebam. Osebni podatki se zaradi zaupnega razmerja med zobozdravnikom, zobnim tehnikom in pacientom ne razkrivajo nobenim tretjim osebam.

Osebni podatki pridobljeni od uporabnikov bodo razkriti naslednjim obdelovalcem podatkov: ponudnikom poštnih storitev (Pošta Slovenije, GLS), ponudnikom odpremnih storitev.

Ponudnik se zavezuje, da osebnih podatkov ne bo posredoval ali prenesel v tretjo državo ali drugim mednarodnim organizacijam.

PRAVICE UPORABNIKA

Dodelitev privolitve ponudniku za obdelavo osebnih podatkov je prostovoljna in imate vi kot uporabnik pravico umakniti takšno privolitev. Pravice vas uporabnikov v zvezi z obdelavo njihovih osebnih podatkov vključujejo tudi pravico zahtevati posodobitev podatkov ali izbris podatkov iz informacijskega sistema ponudnika in pravico do prepisa osebnih podatkov, ki so predmet obdelave s strani ponudnika.

Prosimo upoštevajte, da lahko ponudnik za izpolnitev takšne zahteve vas kot uporabnika potrebuje do 30 dni. Vi kot Uporabnik, ko ne želite več prejemati e sporočil ponudnika z obvestili o promociji, lahko sledite postopku, ki je naveden v prejetem obvestilu, ali ponudniku pošljete zahtevo za preklic na e naslov info@LUNIX.SI.

Če želite, da se vaši osebni podatki v celoti odstranijo iz ponudnikovih sistemov, lahko pošlje zahtevo za izbris na e naslov info@LUNIX.SI. Prosimo, upoštevajte, da lahko ponudnik od vas kot uporabnika zahteva nekatere ključne informacije, da bi vam kot uporabniku zagotovil storitve in če vi kot uporabnik prosite ponudnika, da izbriše vse ali del teh informacij, potem lahko ponudnik po izbrisu morda ne bo mogel več uporabljati ali dostopati do nekaterih delov spletnega mesta. Vi kot uporabnik ste vabljeni, da posodobite katere koli osebne podatke, ki jih ima ponudnik ali da zahtevate kakršne koli informacije v zvezi s politiko zasebnosti ponudnika ali z določili in pogoji, tako da nam pišete na e naslov info@LUNIX.SI.

PRAVICE POSAMEZNIKOV V ZVEZI Z OBDELAVO OSEBNIH PODATKOV

a) Pravica dostopa do podatkov se izvede tako, da ponudnik uporabnika na njegovo zahtevo seznani, ali se v zvezi z njim obdelujejo osebni podatki in kadar to drži, posredujemo naslednje informacije:

  • vrste osebnih podatkov;
  • kategorije uporabnika, ki so jim bili ali jim bodo razkriti osebni podatki;
  • roki hrambe;
  • obstoj pravice, da se od upravljavca zahteva popravek ali izbris osebnih podatkov ali omejitev obdelave osebnih podatkov v zvezi s posameznikom, na katerega se nanašajo osebni podatki ali obstoj pravice do ugovora k taki obdelavi;
  • pravica do vložitve pritožbe pri Informacijskem pooblaščencu;
  • kadar osebni podatki niso zbrani od posameznika, vse razpoložljive informacije v zvezi z njihovim virom;
  • obstoj avtomatiziranega sprejemanja odločitev, vključno z oblikovanjem profilov, ter smiselne informacije o razlogih zanj, kot tudi pomen in predvidene posledice take obdelave za posameznika.

Na podlagi zahteve upravljavec ponudnik izdela kopijo osebnih podatkov, ki se obdelujejo in jih posreduje uporabniku. Za dodatne kopije, ki jih zahtevate kot uporabnik lahko ponudnik zaračuna razumno pristojbino ob upoštevanju stroškov.

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, lahko zahtevo predloži z elektronskimi sredstvi, in če uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ne zahteva drugače, se informacije zagotovijo v elektronski obliki, ki je splošno uporabljana.

b) Pravico do popravka,

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, lahko kadarkoli zahteva, da ponudnik LUNIX D.O.O. popravi netočne osebne podatke v zvezi z njim. Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, imate ob upoštevanju namenov obdelave, pravico do dopolnitve nepopolnih osebnih podatkov, vključno s predložitvijo dopolnilne izjave.

c) Pravico do preklica privolitve

Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki in ste podali privolitev za obdelovanje osebnih podatkov, imate pravico, da svojo privolitev kadar koli prekličete. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave na podlagi privolitve pred njenim preklicem. Prav tako preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave podatkov, ki se izvaja na temelju drugih podlag (npr. zakona, pogodbe itd.)

d) Pravico do izbrisa oz. do pozabe

Kot uporabnik lahko zahtevate, da se osebni podatki izbrišejo, če v predpisih ni predpisane izjeme oz. da navedeno ni v nasprotju s predpisi.

Ponudnik izbriše osebne podatke v zvezi z utemeljeno zahtevo za izbris, ki jo je podala upravičena oseba, kadar velja eden od naslednjih razlogov:

(a) osebni podatki niso več potrebni v namene, za katere so bili zbrani ali kako drugače obdelani;

(b) Uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, prekličete privolitev, na podlagi katere poteka obdelava v skladu s točko (a) člena 6(1) ali točko (a) člena 9(2) Splošne uredbe o varstvu podatkov, in kadar za obdelavo ne obstaja nobena druga pravna podlaga;

(c) Uporabnik na katerega se nanašajo osebni podatki, obdelavi ugovarjate v skladu s členom 21(1) Splošne uredbe o varstvu podatkov, za njihovo obdelavo pa ne obstajajo nobeni prevladujoči zakoniti razlogi, ali pa posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, obdelavi ugovarjate v skladu s členom 21(2) Splošne uredbe o varstvu podatkov;

(d) osebni podatki so bili obdelani nezakonito;

(e) osebne podatke je treba izbrisati za izpolnitev pravne obveznosti v skladu s pravom Unije ali pravom države članice, ki velja za upravljavca;

(f) osebni podatki so bili zbrani v zvezi s ponudbo storitev informacijske družbe iz člena 8(1).

e) Pravico do ugovora zoper obdelavo

Uporabnik na katerega se nanašajo osebni podatki, imate na podlagi razlogov, povezanih z posebnim položajem, pravico, da kadar koli ugovarjate obdelavi osebnih podatkov v zvezi z njim, ki temelji na točki (e) ali (f) člena 6(1), Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Ponudnik preneha obdelovati osebne podatke, razen če dokažete nujne legitimne razloge za obdelavo, ki prevladajo nad interesi, pravicami in svoboščinami vas kot posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, ali za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov. Kadar se osebni podatki obdelujejo za namene neposrednega trženja, uporabnik, na katerega se nanašajo osebni podatki, pravico, da kadar koli ugovarjate obdelavi osebnih podatkov v zvezi z njim za namene takega trženja, vključno z oblikovanjem profilov, kolikor je povezano s takim neposrednim trženjem. Kadar vi kot posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ugovarjate obdelavi za namene neposrednega trženja, se osebni podatki ne obdelujejo več v te namene.

f) Pravico do prenosa podatkov
Uporabniki, na katere se nanašajo osebni podatki, imate pravico, da prejmete osebne podatke v zvezi z vami, ki ste jih posedovali upravljavcu, v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki, in pravico, da te podatke posreduje drugemu upravljavcu, ne da bi ga upravljavec, ki so mu bili osebni podatki zagotovljeni, pri tem oviral, kadar:

(i) obdelava temelji na privolitvi v skladu s točko (a) člena 6(1) ali točko (a) člena 9(2) ali na pogodbi v skladu s točko (b) člena 6(1) Splošne uredbe o varstvu podatkov in(ii) se obdelava izvaja z avtomatiziranimi sredstvi.

Pri uresničevanju pravice do prenosljivosti podatkov v imate vi kot posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, pravico, da se osebni podatki neposredno prenesejo od enega upravljavca k drugemu, kadar je to tehnično izvedljivo.

e) Pravico do vložitve pritožbe pri nadzornem organu. Uporabniki, na katere se nanašajo osebni podatki, imate pravico, da vložite pritožbo pri nadzornem organu, zlasti v državi članici, v kateri imate običajno prebivališče, v kateri je njegov kraj dela ali v kateri je domnevno prišlo do kršitve, če menite, da obdelava osebnih podatkov v zvezi z njim krši predpise. Nadzorni organ, pri katerem je vložena pritožba, obvesti pritožnika o stanju zadeve in odločitvi o pritožbi, vključno z možnostjo pravnega sredstva.

V Republiki Sloveniji je nadzorni organ: Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije, Zaloška cesta 59, 1000 Ljubljana.

Rok hrambe osebnih podatkov

Roki hrambe se razlikujejo glede na vrsto dokumenta v katerem se hranijo oz. glede na podlago za zbiranje osebnih podatkov, in sicer:

  • v primeru obdelave osebnih podatkov v postopkih preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma se podatki hranijo deset let oz. do poteka posebnih rokov za njihovo hrambo določenih s predpisi.
  • v primeru obdelave osebnih podatkov v postopkih na podlagi pogodbenega razmerja se podatki hranijo tako dolgo dokler traja pogodbeno razmerje, oziroma dokler se lahko uveljavljajo pravice iz pogodbenega razmerja, razen če predpisi v posameznih primerih določajo poseben rok hrambe.
  • v primeru obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve oz. soglasja, se podatki hranijo do preklica.
  • v primeru sodnega postopka v zvezi s posamezno transakcijo 10 let po zaključku sodnega postopka,
  • v primeru hrambe osebnih podatkov na podlagi računovodskih standardov oz. davčnih predpisov, se podatki hranijo do poteka roka navedenega v računovodskih standardih oz. davčnih predpisih,
  • ostalih primerih hrambe osebnih podatkov je rok hrambe 5 let oz. do poteka roka določenega s predpisi.

Če za posamezne podatke, ki se obdelujejo za realizacijo pogodb, obstaja drugačen zakonski rok shranjevanja (npr. računovodski ali davčni podatki), znaša rok hrambe 10 (deset) let. V tem (podaljšanem) času je obdelava podatkov omejena.

Po prenehanju potrebe po vodenju podatkov, tj. po izpolnitvi namena, za katerega so bili zbrani, se bodo podatki nemudoma nepovratno in trajno izbrisali.

STIK IN POSTOPEK UVELJAVLJANJA PRAVIC

Na vprašanja o zaupnosti svojih podatkov ter načinu njihovega zbiranja in obdelave ali na vaše zahteve za uveljavljanje pravic v zvezi s svojimi podatki vam bo odgovorila odgovorna oseba za upravljanje z osebnimi podatki v LUNIX d.o.o. d.o.o. preko e pošte; ales.kriznar@zobnatehnika-kriznar.si.

SPREMEMBE

Ponudnik si pridržuje pravico, da politiko zasebnosti spremeni in prilagodi dejanskim razmeram in zakonodaji s področja varstva osebnih podatkov. Posledično ponudnik naproša uporabnike, da pred vsakim posredovanjem osebnih podatkov preverite aktualno različico, da boste seznanjeni z morebitnimi spremembami in dopolnitvami.